WNBA-liigan pelaajayhdistys on ilmoittanut irtisanovansa sarjan nykyisen työehtosopimuksen. Syynä ovat pelaajien palkka-asiat.

WNBA oli pitkään tappiollista toimintaa, mutta koronapandemian jälkeen tilanne on muuttunut radikaalisti. Sarjan yleisömäärät ovat kasvussa ja tuorein NBC:n, Disneyn ja Amazon Primen kanssa tehty sopimus tuo sarjalle mediasopimuksesta noin 200 miljoonan dollarin tulot.

WNBA-pelaajien palkat eivät ole olleet kuitenkaan nousussa. Suurin päättyneellä kaudella maksettu palkka oli WNBA:ssa 242 000 dollaria. Sarjan minimipalkka on 60 000 dollarin tietämillä.

WNBA:n pelaajien palkankorotusvaatimukset lienevät perusteltuja senkin takia, että sarjan katsojamäärät ovat viime vuosikymmenestä tuplaantuneet. Tämä tietysti edesauttoi uutta jättimäistä mediasopimusta.

Ensi vuonna on määrä pelata WNBA-kausi vielä vanhalla sopimuksella. Sen jälkeen uhkaa lakko, jos uuteen työehtosopimukseen ei päästä.

Pohjois-Amerikan miesten suurilla ammattilaissarjoilla on ollut varaa lakkoilla. WNBA:lla tuskin on. Silti yleisen mielipiteen paineessa sarjan päättäjät joutuneet nostamaan pelaajapalkkoja, jotta sarja esiintyisi julkisuudessa myönteisessä valossa.

Mikäli palkat nousevat WNBA:ssa, on se Euroopan sarjoille takaisku. Moni WNBA:n huippupelaaja on hakenut lisätienestejä Euroopasta, mutta jatkossa moiselle ei ole välttämättä enää tarvetta.

Lienee todennäköistä, että Suomen maajoukkuepelaaja Awak Kuier tekee paluun WNBA:han. Kuier pelaa Italiassa Reyer Veneziassa ja päätti vetäytyä WNBA:sta, koska kahden sarjan pelaaminen vuodessa oli liian raskasta.

Kuierin tasoinen pelaaja tienannee tulevaisuudessa WNBA:ssa satojatuhansia, jos sarjan pelaajayhdistys pääsee tavoitteisiinsa.

WNBA:n kausi 2024 päättyi New York Libertyn juhliin. Se voitti finaalisarjassa Minnesota Lynxin otteluvoitoin 3-2.