Helsingin Seagullsin uuden pääomistajan Gediminas Ziemelisin taustalta on paljastunut lisää kyseenalaisia yksityiskohtia.

Helsingin Sanomat kertoi artikkelissaan torstaina, että Ziemelis ja hänen yrityksensä olisi määritelty Liettuassa uhaksi kansalliselle turvallisuudelle.

Ziemelisin yritysryhmittymä tunnetaan nimellä Avia Solutions Group eli ASG. Kyseisellä yrityksellä on tytäryhtiöidensä kanssa toimintaa 25 eri lentokentällä Pohjoismaissa, Baltiassa ja Itä-Euroopassa. ASG toimii myös Suomessa Helsinki-Vantaan lentokentällä Aviator Finland Oy -nimellä.

Ziemelis tunnetaan vahvoista Venäjä-yhteyksistään. Liettuan tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu VSD:n mukaan ASG:llä on yhteyksiä Venäjän turvallisuuspalveluihin.

Ziemelisin toimiin perehtynyt liettualaistutkija Marius Laurinavicius kertoo HS:n artikkelissa, että Ziemelisiin tulee suhtautua venäläisenä eikä liettualaisena liikemiehenä, vaikka Liettuan kansalaisesta kyse onkin.

– Ziemelis ja hänen yhtiönsä ovat uhka kansalliselle turvallisuudelle. Se ei ole vain minun näkemykseni, siitä on oikeuden päätöksiä Liettuassa, Laurinavicius kommentoi.

Ziemelisin yritystoimintaan Liettuassa puututtiin ensi kertaa jo vuonna 2016. Silloin ASG:tä estettiin osallistumasta Naton tarjouskilpailuihin Liettuassa. VSD oli varoittanut ministeriötä ASG:n toimihenkilöiden yhteyksistä Venäjälle.

VSD:n arvio oli varsin tyly. Sen mukaan ASG pitää yllä yhteyksiä Venäjän federaation liikemiehiin ja korkea-arvoisiin viranomaisiin, jotka liittyvät maan turvallisuus- ja tiedustelupalveluihin.

Laurinavicius hämmästelee HS:n artikkelissa, miksi Ziemelisin Venäjä-yhteydet ovat niin harvoin nousseet esiin Liettuan ulkopuolella. Hänen mielestään myös Suomessa olisi syytä olla valppaina.

Seagullsin uusi omistaja on liettualainen Basketball Holding Company, jonka taustalla Ziemelis muiden liikemiesten kanssa toimii.