Helsingin Seagulls on saanut uudeksi omistajakseen liettualaisen Basketball Holding Company-yhtiön.

Seagulls on uusine omistajineen visioinut suurista suunnitelmista. Tavoitteena olisi pelata entisellä Hartwall-areenalla Euroliigaa.

Hienolta kuulostaa. Mutta kulissien takana riittää kysymysmerkkejä.

Mikään salaisuushan ei ole, että Seagullsin rahakkaat omistajat Janne Kulvik ja Sinikka Kulvik eivät enää yksin halunneet yksin rahoittaa valtavia taloudellisia tappioita. Urheilubisnes Korisliiga-tasolla Helsingin Kisahallissa ei ollut kannattavaa, eikä tule nykyisessä toimintaympäristössä olemaan.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Seagullsin taustayhtiö Deslax Oy on tehnyt tappiota noin neljän miljoonan euron edestä. Vuonna 2023 päättyneellä tilikaudella Deslax Oy:n liikevaihto oli 657 000 euroa ja taloudellinen tappio 472 000 euroa.

Basketball Holding Companyn myötä Seagullsin on uutisoitu saavan liettualaisrahaa. Mutta kyse ei suinkaan ole pelkästään liettualaisrahasta.

Basketball Holding Companyn omistaa Arabiemiraateissa toimiva, vuonna 2008 Venäjällä perustettu Quadro Capital Partners. Yhtiö on kerännyt muun muassa Venäjältä sijoitusrahaa satoja miljoonia euroja.

Quadro Capital Partnersin perustajiin lukeutuu liettualainen bisnesmies Giedrius Pukas, joka on toiminut venäläisissä sijoitusyhtiöissä. Hän on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Alfa Capital Partnersissa venäläisoligarkki Mihail Fridmanin kanssa.

Fridman on kuulunut Vladimir Putinin lähipiiriin. Tosin viime keväänä Fridman vapautettiin EU:n pakotelistalta.

Belgialainen jalkapalloseuran Standard Liegen ex-omistaja Bruno Venanzi on hänkin mukana Basketball Holding Companyssa. Venanzi otti aikoinaan lainaa Standardille Samoalle rekisteröidyltä yhtiötä, jonka omisti pakistanilaisen perheen omistama säätiö. Pakistanin viranomaiset tutkivat perheen toimintaa ja epäilee talousrikoksia, mutta syytettä ei ole nostettu, koska näyttöä siihen ei ole kerätty riittävästi.

Venanzi pidätettiin vuonna 2020 rahanpesusta epäiltynä. Hän ei lopulta saanut syytettä, koska näyttöä ei ollut.

Seagullsin uusia taustavoimia ei epäillä rikoksista. Mutta taustat herättävät väistämättä kysymysmerkkejä.

Suomessa on takavuosilta surullisia esimerkkejä urheiluun liittyvästä hämärästä liiketoiminnasta, joiden lopullinen tarkoitus oli ihan muuta kuin urheilubisneksen osalta voisi kuvitella.

Kiinalainen Zheyun Ye harrasti kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden kanssa vedonlyöntihuijausta 2005 vantaalaisessa jalkapalloseura AC Allianssissa Veikkausliigassa. Vastaavaa teki singaporelainen 2011 Wilson Raj Perumal Tampere Unitedissa.

Nykyinen kansanedustaja Harry Harkimo myi 2013 Jokerit ja Hartwall-areenan Vladimir Putinin lähipiirille. Hjallis sai hyvät rahat siitä hyvästä, että venäläiset pääsivät ”sijoittamaan” yli 100 miljoonaa euroa Putinin venäläiseen maailmanvaltaan viime kädessä perustuneen propagandan pönkittämiseen, kunnes Ukrainan sota helmikuussa 2022 päätti Moskovan suuren urheilusirkuksen Suomessa.

Nyt kahden vuoden ajan Harwall-areena on seissyt tyhjillään, mutta Putinin lähipiiri on suorittanut siellä huoltotöitä niin paljon kuin on pakotteiden alaisena pystynyt.

Seagullsin uusi omistajaryhmä haluaisi ostaa areenan. Näyttöä ei ole siitä, että Basketball Holding Companylla olisi hämäräbisneksiä mielessään.

Teksti: Otto Palojärvi