PARIISI Yhdysvaltojen miesten NBA-supertähdistön voitto Pariisin olympiakisojen koripallofinaalissa Ranskasta tuotti koripallohistoriaa.

Yhdysvaltain legendasta Kevin Durantista tuli ensimmäinen neljä koripallon olympiakultaa voittanut miespelaaja. Durant on voittanut olympiakultaa Lontoossa 2012, Rio de Janeirossa 2016, Tokiossa 2021 ja Pariisissa 2024.

Eniten olympiamitaleita voittaneiden koripalloilijoiden listalla Durant jatkaa ykköspaikan neljän muun pelaajan kanssa. Yhdysvaltalaisista NBA-tähdistä Carmelo Anthony ja LeBron James ovat voittaneet olympialaisissa kolme kultaa ja yhden pronssin. He olivat mukana Ateenassa 2004 pahasti epäonnistuneessa pronssille jääneessä Yhdysvaltain ”painajaisjoukkueessa”, mutta voittivat sen jälkeen kolmesti kultaa.

Lisäksi neljä miesten koripallon olympiamitalia ovat voittaneet Neuvostoliittoa edustaneet Gennadi Volnov ja Sergei Belov. He olivat mukana Münchenissä 1972 kiistanalaisen olympiakullan voittaneessa joukkueessa.

Volnov voitti olympialaisissa myös kaksi hopeaa ja yhden pronssin. Belov saavutti kultamitalin lisäksi olympialaisissa kolme pronssimitalia.

Durant saattaa voittaa vielä viidennen olympiakultansa. Hän ei tyrmää ajatusta pelaamisesta Los Angelesin 2028 olympialaisissa, jolloin olisi 39-vuotias.

– 28 kisoista, niin kuka tietää? Katsotaan, hän kommentoi.

LeBron James voitti Pariisissa kultaa 39-vuotiaana. Eli samanikäisenä kuin Durant olisi Los Angelesissa 2028.

Jamesilta tiedusteltiin, pelasiko hän vielä 43-vuotiaana Los Angelesin olympiakisoissa 2028? Hän antoi selkeän vastauksen.

– Ei. En näe itseäni pelaamassa LA:ssa. En nähnyt itseäni pelaamassa Pariisissakaan, mutta neljä vuotta tämän jälkeen. Ei.

Teksti: Otto Palojärvi, Pariisi