PARIISI Yhdysvallat voitti miesten koripallon olympiakultaa kaadettuaan Pariisin Bercy-areenalla pelatussa finaalissa Ranskan koriluvuin 98-87.

Ranska laittoi hyvin kampoihin, mutta heitteli ratkaisevilla hetkillä ohi. Yhdysvaltojen joukkueen heittopeli oli paremmissa kuosissa varsinkin Stephen Curryn osalta, joka heitti 24 pistettä.

NBA:n veteraanitakamies Curry aloitti olympiaturnauksen vaatimattomasti, mutta finaalissa nähtiin NBA:ssa tutuksi tullutta Curryn heittoshowta. Curry olikin pitkälti ratkaisevassa roolissa amerikkalaisten voitossa.

– Yritin vaan saada sisään. Halusimme vain hyviä heittoja. Oli ollut aikaa siitä, kun meillä oli hyvä hallinta. Viimeinenkin meillä oli momentum. Silloin mielesi on selvä. Se on vain heitto, kommentoi Curry iltaansa.

Currylle olympiakulta oli uran ensimmäinen. Hän ei ollut aiemmin pelannut olympialaisissa syystä tai toisesta, vaikka olisi halutessaan päässyt kyllä mukaan.

– Tämä on iso helpotus. Ei ollut helppoa, piru vieköön. Tätä todella halusin ja vähän enemmänkin, ensi kertaa olympialaisissa pelannut Curry ilmoitti

Kevin Durant, jolle olympiakulta oli jo uran neljäs, heitti finaalissa 15 pistettä. Durantista tuli ensimmäinen neljä olympiakultaa voittanut mieskoripalloilija.

Myös Devin Booker heitti finaalissa 15 pistettä. LeBron James heitti todennäköisesti viimeisessä koripallomaaottelussaan 14 pistettä.

Ranskan nuori NBA-tähti Victor Wembanyama heitti finaalissa 26 pistettä. Hän oli varsinkin ottelun alkupuolella kovassa vedossa, mutta Yhdysvallat sai pidettyä hänet sen verran kurissa, että pystyi johtamaan ottelua koko ajan ensimmäiseltä neljännekseltä lähtien.

Yhdysvallat voitti Ranskan koripallon miesten olympiafinaalissa myös Tokiossa 2021. Silloin lukemat olivat 87-82. LeBron James ja Stephen Curry eivät niissä kisoissa pelanneet.

Otto Palojärvi, Pariisi