PARIISI Yhdysvallat saavutti paikan Pariisin olympiakisojen miesten koripallofinaaliin voitettuaan välieräottelussa Serbian koriluvuin 95-91.

Alkusarjassa Serbia oli saanut amerikkalaisilta turpasaunan, mutta välieräottelussa serbit olivat lähellä jättiyllätystä. Serbia oli vielä kolmen neljänneksen jälkeen johdossa lukemin 76-63. Yhdysvallat oli viimeisellä neljänneksellä kuitenkin hurjassa iskussa ja pystyi kuin pystyikin venymään voittoon.

Yhdysvaltojen NBA-supertähdet nostivat ratkaisuhetkellä tasoaan. Aiemmissa otteluissa heikohkosti suoriutunut Stephen Curry upotti 36 pistettä. Lopussa hän heitti sisään kaksi ratkaisevaa vapaaheittoa.

– En ollut heittänyt kovinkaan hyvin tässä turnauksessa, mutta sillä ei ole väliä, jos on luottavaisuutta ratkaisevilla hetkillä. En välitä, jos heitän kolme kertaa tai kuinka monta heittoa tulee. Tärkeintä on pysyä rauhallisena, Curry kommentoi.

Curryn mukaan paniikkia ei ollut, vaikka Serbia oli karkumatkalla ennen viimeistä neljännestä.

– Olimme rauhallisia. Ei ollut paniikkia todellakaan. Penkillä oli paljon positiivisuutta. Tiesimme, mitä pitäisi tehdä.

Myös Kevin Durant ja LeBron James ottivat vahvaa roolia viimeisillä minuuteilla. Aiemmissa peleissä heikosti suoriutunut Joel Embiid oli viimein Yhdysvaltain paidassa vahvassa roolissa.

– Tiesimme, että meidät haastettaisiin tässä turnauksessa kunnolla ja että tästä tulisi turnauksen vaikein peli meille toistaiseksi, mutta tämä oli todellinen joukkuesuoritus, James kommentoi.

Serbian ykköstähti Nikola Jokic urakoi jälleen valtavat minuutit. Hän ei pystynyt hyvästä esityksestään huolimatta viemään Serbiaa voittoon saakka.

Yhdysvallat kohtaa lauantai-iltana pelattavassa finaalissa Ranskan. Välierässään Ranska voitti Saksan 73-69.

Otto Palojärvi, Pariisi