HKVT-tutkintoa suorittamaan hyväksyttyjen valmentajien joukossa on muun muassa tänään Korisliigan finaalisarjan starttaava ja 149 aikuisten maaottelua pelannut Teemu Rannikko, naisten maajoukkueessa 68 kertaa esiintynyt Jenni Laaksonen sekä pelaajana 31 maaottelun ja valmentajana kahden Suomen mestaruuden Roope Mäkelä.

Huippukoripallovalmentajatutkinto on ylin Suomen Koripalloliiton järjestämä valmentajakoulutus ja se oikeuttaa A-valmentajaluokitukseen, joka antaa valmentajalle kelpoisuuden valmentaa pöytäkirjaan nimettynä päävalmentajana kaikilla sarjatasoilla kansallisessa sarjakoripallossa sekä toimia nuorten maajoukkuevalmentajana.

Vuoden 2021 kurssille valittiin lopulta 19 valmentajaa normaalin 18 sijasta. Lisäpaikka avautui, kun ennakkopisteytys jälkitarkastettiin. Tämä tapahtui vasta sen jälkeen, kun tulokset oli jo kokeeseen osallistuneille ilmoitettu. Jussi Räikän mukaan tilanne oli kuitenkin helppo korjata.

– Koimme oikeudenmukaiseksi ottaa tällä kertaa koulutukseen mukaan yhden ylimääräisen valmentajan. Toisaalta se on yhden valmentajan onni, koska kukaan ei tämän johdosta opiskelupaikkaansa menettänyt. Haluan myös korostaa, että mitään oikaisupyyntöä ei ole tehty ja jatkossa HKVT-koulutukseen tullaan valitsemaan edelleen 12 – 18 valmentajaa.

HKVT 2021 -koulutukseen valitut valmentajat
Cooman Tom
Oppland Michael
Eklund Olivia
Rannikko Teemu
Graham Justice
Roos-Salmi Martina
Jalonen Mikko
Sallinen Jarkko
Joutsimo Antti
Suntinen Vili
Kaseva Tero
Tolvanen Kimmo
Laaksonen Jenni
Tuokko Taneli
Lohikoski Jarkko
Turunen Teemu
Mäkelä Roope
Viipuri Mika
Mäki Jarkko

HKVT 2021 -kurssi käynnistyy toukokuun alussa Koripalloliiton valmennus- ja harjoituskeskuksessa Kisakallion urheiluopistolla. HKVT on vuoden kestävä, 30 opintopisteen (800h), oppimisprosessi koostuen kahdeksasta lähijaksosta, joista kaksi järjestetään ulkomailla, sekä jaksojen välillä tehtävistä etä- ja oppimistehtävistä. Koulutuksen lähijaksoja järjestetään muun muassa Nuorten PM-kisojen yhteydessä Kisakalliossa, Baltic Sea Basketball Cupissa Tallinnassa sekä Albert Schweitzer -turnauksessa Saksan Mannheimissa.

Keskeisinä teemoina ovat erityisesti lajianalyysilähtöinen valmentaminen, pelin kautta valmentaminen ja oppiminen.

Lisäksi tutkinnolla käsitellään aiheita:
Valmentajan kehittyminen
Koripallolahjakkuus – tunnistaminen ja tukeminen
Koripallon yleisimmät taktiset mallit
Psyykkinen valmennus
Palloilulajien fyysinen harjoittelu
Videotekniikka valmennuksen apuna
Eurooppalainen maajoukkuekoripallo