Venäjän maajoukkue elää haastavia aikoja. MM-karsintatappiot Bosniaa, Ranskaa ja Tshekkiä vastaan mutkistavat 2010-luvun alun menestyjäjoukkueen tietä Kiinan MM-kisoihin ja sormensa murtanut ykköstykki Aleksei Shved on sivussa marras-joulukuun karsintaikkunasta. Takaiskuista huolimatta Venäjä on aina vaarallinen, fyysinen ja monipuolinen vastustaja.

Vaikka vuoden 2011 EM-pronssin ja vuoden 2012 olympiapronssin jälkeen menestys kansainvälisillä kentillä on vältellyt Venäjää, on maa täynnä koripallotietoutta ja -taitoa ja nykyaikaista koripalloa pelaavia monitoimikoneita. Jos pari vuosikymmentä sitten Venäjä hidasti peliä, nykymaajoukkueen suunta on täysin päinvastainen.

– Venäjä yrittää pelata mahdollisimman nopeasti. He tuovat pallon etukentälle vauhdilla ja yrittävät rakentaa nopean heittopaikan. Jos nopeaa paikkaa ei löydy, heillä on monipuolinen joukkuekonsepti, jonka kautta he osaavat pelata monia paikkoja eri paikkojen pelaajille, Susijengin apuvalmentaja Mikko Larkas tiivistää Koripalloliiton tiedotteessa.

– Jos Venäjä ei pääse juoksemaan, heidän työkalupakistaan löytyy myös jarru ja heidän puolen kentän hyökkäyksensä on hyvin selkeää. Periaatteessa Venäjää vastaan pelaaminen on yksinkertaista niin kauan kuin on ajan tasalla ja tietää, mitä he yrittävät.

Nyky-Venäjän ykköskoripalloilijan Aleksei Shvedin poissaolo tarkoittaa joukkueelleen konservatiivisempaa hyökkäyspelaamista. Itäeurooppalaisen koripallon parhaiden perinteiden mukaan Venäjän asearsenaaliin kuuluu myös yliampuvakin fyysisyys, joka voi kallistaa vaakakupin nopeasti Venäjälle – tai sen vastustajalle.

– Ennakoivuus ja aloitteellisuus ovat pääasioita. Emme ole vahvimmillamme pystypainissa joten meidän on liikutettava palloa, oltava huolellisia ja kärsivällisiä. Meidän pitää olla myös valmiit vastaamaan perinteiseen venäläiseen koripalloon, missä liikutaan sääntökirjan harmailla lisälehdillä, jatkaa Larkas.

– Meidän on osoitettava jo varhain kykymme ja halumme antaa iskuja ensin. Venäjä on hyvä joukkue turhauttamaan vastustajan fyysisyydellään, mutta jos Venäjän fyysisyyteen vastaa ja heidän pelinsä hidastaa, heillä alkaa levitä ensiksi kädet ja sitten kasetti.

Tarkkaile heitä – coach Larkaksen tärpit

Dmitri Hvostov (190 cm/29 v): ”Shvedin ollessa poissa Hvostov on joukkueensa johtaja. Ei mikään maailman urheilullisin jätkä, mutta osaa heittää ja johtaa peliä ja puolustaessa laittaa painetta koko kentällä. Osaa pitää kiinni ja pelata kovaa, kun tarvitaan.”

Sergei Karasjov (201/25): ”Melko puhdas kolmospaikan pelaaja tai small ball -nelonen. Hyvä urheilija mutta ei mikään pallojonglööri vaan suoraviivainen pelaaja, joka tarvitsee apua saadakseen hyökkäyspäässä edun puolustajaansa nähden.”

Dmitrii Kulagin (197/22): ”Iso, vahva ja monipuolinen takamies, joka todennäköisesti aloittaa Venäjän kakkospaikalla. Menee hanakasti korin alle pienempää puolustajaa vastaan. Tämän joukkueen kakkospelinrakentaja.”

Jokerikortti: Andrei Vorontsevitsh (207/31): ”Jäänyt pienille minuuteille Moskovan TsSKA:ssa loukkaantumisessa toipuessaan. Erinomainen heittäjä, joka ajaa hyvin korille close out -tilanteissa. Hyvä syöttäjä, perinteisesti meille todella vaikea puolustettava.”

Venäjän maajoukkue Suomessa 29.-30.11.

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura

3

Sergei KARASJOV

201

1993

Pietarin Zenit (RUS)

4

Jevgeni BABURIN

190

1987

Nizhni Novgorod (RUS)

7

Vitali FRIDZON

195

1985

Lokomotiv Kuban (RUS)

8

Vladimir IVLEV

207

1990

Lokomotiv Kuban (RUS)

9

Ivan UHOV

193

1995

Moskovan TsSKA (RUS)

13

Dmitri HVOSTOV

190

1989

Lokomotiv Kuban (RUS)

14

Nikita BALASHOV

207

1991

Lokomotiv Kuban (RUS)

20

Andrei VORONTSEVITSH

207

1987

Moskovan TsSKA (RUS)

21

Stanislav ILNITSKIJ

202

1994

Lokomotiv Kuban (RUS)

22

Dmitrii KULAGIN

197

1992

Lokomotiv Kuban (RUS)

31

Jevgeni VALIJEV

205

1990

Pietarin Zenit (RUS)

51

Petr GUBANOV

208

1987

BC Himki (RUS)

64

Artem KLIMENKO

214

1994

UNICS Kazan (RUS)

Päävalmentaja Sergei BAZAREVITS
Valmentaja Sergei BYKOV
Valmentaja Sasa GRUJIC